Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


Entrevista a Joan Josep Nuet
Secretari General del PCC i Senador per l’Entesa Catala de Progrés

Nuet: Secretari General del PCC
Joan Josep Nuet refelxiona sobre temes de gran interès per l’esquerra transformadora, com el paper del Senat; l’auge del feixisme al nostre país i a tota Europa; la coalició ICV-EUiA i els seus punts forts i febles, així com el paper del Partit dels i les Comunistes avui. L’atac a la democràcia, les sortides des de les esquerres i la necessitat d’organitzar-se són l’eix vertebrador del seu discurs.



Tu ets senador per l’Entesa Catalana de Progrés, serveix d’alguna cosa el senat?
 
El senat serveix per a diverses coses: és una cambra de segona lectura, això vol dir que les lleis aprovades al Congrés en el Senat es milloren, se li afegeixen noves esmenes, hi ha un control real del govern en aquesta legislatura tan bo i tan efectiu com els que fan al Congrés. Però la pregunta que ens hem de fer és si això és suficient i jo crec que no, que no és suficient; el que ens costa el senat i les 288 persones que hi ha allà haurien de fer molt més. De fet el Senat diu que és la Cambra territorial i això en 30 anys no s’ha aconseguit. El senat hauria de ser en tots els aspectes territorial de l’estat federal o de l’estat plurinacional. Des del tema de les llengües, el dels estatuts, el tema del funcionament, el de l’estructura dels estats de les autonomies haurien de discutir-se de principi a fi al Senat i això no passa perquè es discuteix al Congrés i després es discuteix al Senat. Per què passa això? Perquè a l’Estat espanyol encara hi ha aquesta sensació centralista d’entendre l’estat de les autonomies com una mera redistribució competencial, com una descentralització, i no s’ha assumit el paper polític d’un estat plurinacional i d’un estat federal. I per tant no hi ha hagut la força política, especialment ni en el PP ni en el PSOE, per liderar un canvi en el Senat que veritablement la converteixi en la Cambra territorial i per tant que hi pugui haver un Congrés on es debatin els temes globals de l’estat federal i que en el Senat es discuteixin els temes específics de les diferents nacions, de les diferents regions i de l’estructura federal de l’Estat.
 
El poder dels feixistes dins de l’aparell institucional espanyol continua sent notable, ho estem veient davant del processament del polèmic jutge que va obrir una causa contra els crims comesos pel franquisme. Quina és la rellevància d’un moviment de denúncia contra aquest abús?
 
Crec que ha sorpès a molts la mobilització que ha generat el procés del jutge Garzón, especialment en la part que ell ha portat de denúncia als crims del franquisme. I això és un element positiu que diu que aquesta societat, tot i que la dreta i els mitjans de la dreta la volen amb la boca tancada, la volen captiva, la volen submisa, doncs té potencialitats per sortir, per dir no al feixisme, per denunciar tant Manos Limpias com Falange Española, però sobretot per denunciar les rèmores del franquisme i del feixisme que encara hi ha dins dels aparells de l’Estat, on sens dubte l'aparell judicial és un dels que més dficultats té per fer-ho o més ha intentat no democratitzar-se, tenim avui jutges que estan portant processos molt importants que van jurar els principis al Movimiento.

Crec que no hi ha cap estat a la Unió Europea on això pugui passar i a l'únic on ha passat és a Espanya. Per què? Doncs perquè la transició no va ser modèlica. Vull dir una cosa que pocs afirmaven en el seu moment i que en els anys 80 nosaltres, el Partit dels Comunistes de Catalunya, va denunciar, i que avui dia ja està en boca de molta més gent: després de 30 anys, hi ha molta gent que s'atreveix a dir que la transició va, d'alguna forma, tenir com a renúncia el fet de renunciar a la segona república, a la connexió entre la Segona República i la democràcia i a jutjar un estat genocida que va ser l'estat franquista, que a vegades li diem franquista per no dir feixista però que l'hem d’anomenar pel seu nom. Va ser un règim feixista i aquest règim es va expressar a Alemanya amb el nazisme, a Itàlia amb el feixisme i a Espanya amb el franquisme, però és un règim feixista. Per tant, cal que en aquest moment hi hagi un moviment democràtic, un moviment que torni a posar sobre la taula que s'han de jutjar els crims del franquisme, no per trobar i perseguir els que els van cometre, perquè la majoria d'ells estan morts en aquest moment, sinó simplement per conéixer la veritat, per a què les víctimes no segueixin patint (i no em refereixo als morts sinó que em refereixo als fills i als néts dels que van ser assassinats, dels que van ser perseguits i dels que van ser torturats); i això, fins que com a societat no ho abordem i resolguem, realment no podrem dir que hem fet una transició democràtica. Per tant, estem en plena segona transició i en aquesta segona transició, a part del tema de l'estat federal i de l'estat plurinacional, l'altre gran tema que no hem resolt és el de fer les paus amb la nostra memòria, el jutjar el franquisme i de posar els nostres morts en el seu lloc. Van ser lluitadors antifeixistes, lluitadors antifranquistes i volem saber on estan enterrats, conèixer els seus noms i recordar la seva memòria i la seva història perquè en definitiva som els seus seguidors, som els seus hereus i volem conéixer els seus noms i conèixer-ne la seva història.

A les eleccions al Parlament de Catalunya es torna a reeditar la coalició ICV-EUiA de la que en formes part. Què s'ha fet bé? Quins errors s'han comès i què cal millorar?

Jo crec que el primer encert de la coalició és la seva existència, és haver trencat des de l'any 2003 amb 20 anys anteriors on tots els processos van ser de fractura, de fraccionament de l'esquerra. I hem comprovat que el fraccionament històric de l'esquerra dels darrers 20 o 30 anys ens ha passat una factura històrica impagable que és que la ideologia conservadora ha penetrat amb molta més facilitat en tot aquest teixit progressista, dins de la classe treballadora, dins de les formacions polítiques, sindicals i ciutadanes progressistes perquè aquesta fractura i aquest trencament de l'esquerra va deixar tota la classe treballadora i els sectors progressistes realment oberts en carn viva. Per tant, això, d'alguna forma, nosaltres mateixos ho hem facilitat i per tant la nostra crisi en part és una crisi de nosaltres mateixos provocada per nosaltres mateixos; fins que això no ho hem anat assumint no podem passar a l’ofensiva o no podem passar a començar a lluitar contra aquesta penetració de les idees i dels comportaments conservadors. Per tant, la coalició és un abans i un després en aquest camí, i per tant per si mateixa com a procés unitari és un procés positiu.

Al mateix temps, la coalició... bé, set anys d'història no són res en la història d'un poble, però és veritat que hem aconseguit uns resultats electorals que han remuntat una crisi electoral, una crisi política, i hem estat presents en el govern de Catalunya i hem estat fonamentals per a que 23 anys de governs conservadors acabin i comenci una experiència de l'esquerra. A veure, com tota experiència de l'esquerra té contradiccions: l'esquerra catalana és plural, no és el mateix el que som nosaltres, els comunistes, que el que és la part més conservadora i més de dretes del Partit dels Socialistes de Catalunya, i per tant podríem dir que en diversos pols continua havent-hi un debat polític i ideològic; la diferència és que ara intentem fer aquest debat sense crispació i sense ruptura des d'una base de diàleg i des d'una base de contrast. Però tanmateix, algunes d'aquestes contradiccions han aparegut públicament, i lluny d'això el que hem de dir és que això és un element de normalitat; el que no és normal és que a través del control dels mitjans de comunicació i d'aparells polítics i partidaris verticals, les contradiccions no es debatin, no aflorin, no siguin transparents sinó que es tanquin en aparells o tinguin estructures molt stalinistes per resoldre's.

Nosaltres hem obert també una nova etapa, és millor que públicament fem determinats debats. Però com que no estem sols, els mitjans de comunicació conservadors i la dreta han jugat aquí el seu paper intentant dir que tot el que no és uniforme no és bo per a Catalunya i això és mentida: la uniformitat és dolenta per a Catalunya, el debat plural i el debat d'idees és bo per a Catalunya. Al mateix temps, hem de fer una altra cosa: que aquest debat d'idees no es converteixi en ineficàcia, en incapacitat de resoldre problemes concrets perquè molta gent, independentment dels debats polítics i ideològics, el que ens demana, per damunt de tot, és que ens posem d'acord en coses bàsiques que els afecten en la seva vida quotidiana. Jo crec que això s'ha anat fent i s'està fent canviant, torno a repetir, aquesta cultura d'enfrontament per una cultura de diàleg, però necessitem temps i necessitem que l'esquerra sigui més forta i necessitem que dins de l'esquerra les opcions transformadores siguin encara més fortes; i per tant, aquest és un recorregut que encara no s'ha esgotat i per tant necessitem possiblement com a mínim quatre anys més. Pensem que si la dreta governa a Catalunya tindrà un instrument valuós per tancar la crisi amb valors conservadors i fent pagar a treballadors i treballadores les conseqüències de la crisi i, en canvi, si l'esquerra és la que governa, moltes polítiques quotidianes en temes de l'atur, de l'escola pública, el tema de les llistes d'espera i la sanitat pública, amb el tema de les pensions, amb el tema de les llars d’infants, el tema de noves biblioteques, amb el tema de noves infraestructures tindran una orientació molt més popular. No dic que sigui perfecte, en absolut, té errors però sí té una orientació molt més popular a favor de la majoria del poble de Catalunya. I per tant crec que hem de cridar amb força que se'ns doni una nova oportunitat perquè dels errors comesos n'hem après, intentarem no tornar-los a cometre. De fet, ja estem fent canvis tant en aspectes programàtics com amb temes de lideratge per a què aquests errors no es tornin a cometre, i poder obrir una nova via d'esperança, una nova via de treball col·lectiu i de progrés i de diàleg entre les esquerres perquè és un moment clau. El govern marcarà Catalunya si la sortida de la crisi va cap a la dreta o va cap a l'esquerra, i nosaltres amb l'aposta d'una nova majoria d'esquerres i d'un nou govern d'esquerres fem una aposta clara per a què la sortida a la crisi sigui per l'esquerra i no sigui per la dreta. I ja no és un problema de dreta i esquerra, té a veure amb els interessos de la gent normal i corrent, dels treballadors, de la gent que té una petita empresa, de la gent que és autònoma, de la gent camperola: aquests són els interessos que en aquest moment hi ha a la taula i, torno a repetir, un govern d'esquerres resol més a favor d'aquests sectors que un govern de dretes.

Recentment has estat escollit Secretari General del PCC. Quin paper té un partit comunista petit, d'un país petit, davant dels esdeveniments històrics que estem vivint?

Jo crec que la història ha demostrat que el paper dels comunistes ha estat un element clau en l'evolució de les conquestes i de les lluites de la classe treballadora del conjunt del món, però concretament em fixo molt en Europa, en Espanya i en Catalunya. Crec que hem de veure el Partit des d'un paper renovat, amb perspectiva històrica, per conéixer la nostra història i per tant conéixer en què ens hem equivocat i en què hem encertat, i crec que el Partit té una capacitat per fer autocrítica pel que fa als errors i de posar en valor aquelles figures i aquells moments històrics en què el Partit ha jugat un paper fonamental com va ser la segona república, com va ser la transició política des de la dictadura cap a la democràcia. Sense els comunistes avui no seríem el que som, però en aquest moment el debat és si en l'any 2010 a l'Europa occidental, a la Catalunya occidental, un partit comunista és necessari: no només crec que és necessari, crec que és imprescindible perquè la crisi del capitalisme del 2008 ens dóna de nou la raó, el capitalisme és un problema més que una solució, i per tant la tendència de futur és més acabar amb el capitalisme i obrir una nova etapa i aquesta nova etapa l'hem de definir. És veritat que aquesta nova etapa té interrogants, a vegades més que certeses, però si transitem pel camí de la democràcia, pel camí de la participació, i pel camí del paper de la majoria del poble de Catalunya, dels seus treballadors, les seves treballadores, els sectors populars d'aquest país, vol dir que el partit d'alguna forma ajuda a aquesta transició democràtica que per a nosaltres és anar construint un nou model de vida, un nou model de societat, que anomenem socialisme però que potser en el futur li direm d'una altra manera, però l'important és que allò col·lectiu, allò que és de tots prevaleixi sobre el privat, sobre el negoci i sobre l'explotació de l'home sobre l'home. El Partit això ho té clar, no funciona d'una forma aïllada, el Partit és un element més dins de la societat catalana que intenta amb les seves idees, amb les seves propostes davant de la societat catalana i amb alguns dels homes i dones del partit que són dirigents (dirigents veïnals, dirigents sindicals, dirigents parlamentaris o d'algun ajuntament o dirigent del moviment del món de la solidaritat) expressar una idea d'utopia de futur que més que mai és necessària i perquè la gent ha vist en comprovar precisament les diferents crisis que el capitalisme ens porta a anorrear-nos com a persones, a anular-nos com a éssers humans i fins i tot a posar en qüestió la pròpia existència de la terra com un lloc per viure en pau i, d'alguna forma, d'acord amb la natura. Jo crec que aquest projecte és imprescindible perquè té una visió global sobre tots aquests aspectes i per tant el més important de tot, torno a repetir, és que no és un element aïllat sinó que és un element que està plenament connectat amb les ansietats, amb els problemes, amb els somnis que té la societat catalana; i nosaltres som un somni però que a través de la nostra organització intentem posar-li concreció quotidiana en lluites quotidianes i avui més que mai hi ha molta gent que no només creu que és possible sinó que és imprescindible, i quan un creu que això és imprescindible s'ha d'organitzar per poder eixamplar aquestes estructures i sobretot ha de discutir políticament, ha de poder expressar aquesta forma que té de veure el futur i de veure el present. I ens adonem avui que quant més ho discutim, quant més ho parlem amb gent que està afectada per un Expedient de Regulació a la seva empresa o quan hi ha un barri on hi ha problemes de xenofòbia, de racisme, etc. Doncs més que mai, quan expliquem aquestes idees, veiem que les idees són útils i que són solucions i, per tant, aquí estem. Jo diria que el Partit entra, després del darrer Congrés, en una nova fase que li dóna al partit més centralitat dins del projecte polític de l'esquerra transformadora. Estem ara treballant amb força i amb molta il·lusió.

Cobrint amb despesa pública les ferides dels bancs i dos anys després aquests mateixos acusen als governs de malbaratadors i volen retallar drets socials i autonomia política. On queda la democràcia? Hi ha una sortida des de l'esquerra a la crisi?

Jo crec que el sistema capitalista no ha renunciat mai, i ara tampoc, a reproduir-se a si mateix: a buscar una nova fase de creixement per a seguir sent sistema capitalista. El problema que hi ha avui dia és que els costos pel món i per a la societat d'aquest creixement i d'aquest benefici que intenta obtenir el sistema es torna contra ell mateix i, per tant, el principal enemic del sistema capitalista és el propi sistema capitalista; encara que intenta renovar-se, de nou ens fa entrar en una nova crisi, de nou destrueix indústria, de nou crea atur, de nou crea fam al món, de nou destrueix el planeta. Per tant, és un peix que es mossega la cua i no té sortida, l’única sortida és el canvi de sistema i dins del sistema anar creant les condicions i per això estem aquí: per un nou sistema que trenqui amb això.

Crec de forma clara que els que van generar la crisi el 2008 avui vulguin regular la sortida a la crisi. Per tant, les pròpies fórmules dels bancs, de les societats de riscos, dels fons d'inversió és tornar a fer els beneficis de la manera que van estar fent beneficis en els darrers deu anys i que van portar a la bombolla especulativa, a la bombolla immobiliària que al final va esclatar. Ara ens estan suggerint amb totes aquestes mesures que tornem a bufar la bombolla per a què la bombollla torni a créixer i sempre les mesures per a sortir de la crisi són les mateixes: que els treballadors, treballadores i els sectors populars s'ajustin el cinturó i que, per tant, hi hagi més precarietat en l'ocupació, que es retallin sous i que en definitiva fem un esforç la immensa majoria de la població per a què tornin ells a guanyar tants diners com en el període passat.

I el que hem de fer és que la gent n'aprengui alguna cosa d'aquesta crisi i el que ha d'aprendre és que aquesta forma, aquest model de viure i de desenvolupar-se és un model fallit i que, per tant, no podem seguir apostant pel mateix model. On està la contrapartida? La contrapartida encara no està al socialisme, no hi ha prou maduresa per a què això sigui així, però sí en la democràcia, en la participació. Si nosaltres aconseguim que aquesta oligarquia financera de poques persones que controlen el món, nosaltres de forma popular la sotmetem als designis de la majoria haurem guanyat una gran batalla. Això vol dir que el Banc Central Europeu no pot ser un element aliè, no només ja el Parlament Europeu i els parlaments dels països que formen part de la Unió Europea, sinó el conjunt de la societat i dels homes i dones que viuen a Europa i que prengui decisions autònomes i que en aquest moment a Espanya 1500 persones controlen la majoria de la renda del país i, en canvi, ni el Parlament estatal ni el president del govern ni el Banc d'Espanya tinguin capacitat per a dominar els mercats que especulen amb els interessos del deute espanyol. Per tant, tots aquests mecanismes del capitalisme global que són no democràtics i que en algun moment no tenen cap tipus de problemes en fer servir la violència a través de la guerra i de l'estat policial per a controlar i tenir el seu poder assegurat. Quan tot això ho comencem a trencar amb fórmules de participació, amb fórmules democràtiques, amb gent que començant per la memòria i la història i seguint per les polítiques econòmiques que no es resignin a ser dominats per aquestes polítiques econòmiques o una visió d'història que ha creat la dreta i el poder dominant. Quan tot això ho anem trencant és que comencem a vèncer. I la societat espanyola i la societat catalana han mostrat signes que això és possible, a vegades és un tema de creure-s'ho i això no té a veure amb la fe sinó amb que les idees de l'esquerra, de la utopia, s'ampliïn, es debatin, siguin coneixedores i quan la gent s'adoni que té poder per participar, que té poder d'opinar i que aquest poder és importantíssim tenir-ne cura i posar-lo en un pedestal perquè és el poder més important, el poder de la majoria, i és la democràcia en majúscules que no és només anar a votar cada quatre anys, que això és la democràcia en minúscules. Quan la gent dongui aquest salt voldrà dir que estem començant a avançar cap al canvi i el canvi en aquest moment encara té dificultats perquè la dreta té enfocada una part de la societat i una part de la classe treballadora a què les seves solucions són les úniques solucions possibles, igual que ens van dir que la història ja havia acabat i que l'únic que podíem fer és acceptar el món com era i ara a partir de la crisi encara hi ha més components per dir que el món segueix evolucionant i que el que ells ens volen imposar només és una pantalla creada pels seus poderosos mitjans de comunicació, i en la mesura que la gent s'organitza comença a trencar aquestes pantalles, comença a reflexionar, comença a criticar, comença a participar i aleshores s'obren les vies que de nou els sectors populars i especialment la classe treballadora del nostre país torni a jugar el paper que va jugar en un determinat moment, i en aquest moment si no el juga és perquè li han tapat els ulls o l'han fraccionat en petits grupúscles. Nosaltres el que volem fer és unir tota la classe treballadora, posar-hi al voltant tots els sectors populars del nostre país i sobretot a partir del debat ideològic i del debat polític, treure-li el vel dels ulls i que vegi la seva pròpia situació, que vegi el país amb nous ulls, i que intenti trobar aquestes vies de participació democràtica que faran que el poder totalitari que en alguns moments tenen alguns governs o institucions econòmiques es comenci a trencar i puguem començar a legislar i a participar des del carrer, és a dir, a fer coses que d'alguna manera beneficien la majoria de la població.

Què tens a dir davant l'actual onada d'immigració?

En primer lloc, no és en la història ni d'Europa, ni d'Espanya, ni de Catalunya la primera vegada. Una forma que té la dreta de trencar la classe treballadora és fraccionant-la i una forma de fraccionar-la és mitjançant el color de la seva pell. Això no és nou, i el feixisme ha utilitzat històricament el paper dels altres com a element diferenciador dels foranis per intentar enfrontar treballadors entre ells. Per tant, en primer lloc tenim experiència i no ens ha de sorprendre que això passi. A més, som un poble que també ha esta immigrant, ha sortit fora del país i ha acollit també nous immigrants. I l'esquerra a Catalunya té una experiència història que ara hauria de tornar a repetir: ha estat capaç d'integrar històricament, ho va ser els anys 60 i 70 i el paper del PSUC va ser un paper històric a Catalunya per a què els nouvinguts d'Andalusia, d'Extremadura o d'on fos poguessin ser catalans i sobretot poguessin ser catalans membres de la classe treballadora catalana, entenent i comprenent i assumint part de les reivindicacions del catalanisme popular. I veies una persona nascuda a Huelva o nascuda a Sevilla que cridava pels carrers de Barcelona a favor de l'estatut d'autonomia, i aquest és un element importantíssim.
Nosaltres hem de tornar a situar al moll de l'os aquests conceptes. Els immigrants han vingut aquí a treballar i han vingut aquí a treballar perquè en els seus països d'origen es morien de fam, no podien viure igual que els andalusos o extremenys que es morien de fam i no podien viure en els seus llocs d'origen, i molts espanyols van anar a Alemanya o a Suïssa i allà van poder treballar, van poder guanyar -se la vida i van poder tirar endavant les seves famílies. Per tant, nosaltres hem de col·locar al moll de l'os la solidaritat com a element central perquè és la nostra bandera i no la podem abandonar mai. I no per motius electorals canviarem aquesta política: preferim perdre vots que perdre els nostres principis, perquè si perdem els nostres principis no som res i podem acabar a qualsevol lloc.

En segon lloc, hi ha un element que és raonable, que hi ha molta gent que es queixa que l'estat del benestar és tan petit i les polítiques socials són tan limitades que el que es produeix és una competència per baix entre la pròpia gent treballadora. Aquest és un element a denunciar i això no és culpa dels que han vingut de fora, sinó que en té la culpa la política conservadora i les formes de gestionar que fan que l'Estat del Benestar sigui excessivament petit. Si en un barri només hi ha 20 places de menjador i hi ha cent sol·licituds, aquest és un conflicte que al final surt pel color de la pell, per la religió o per qualsevol altre tema, és igual però és un conflicte servit. Nosaltres el que hem de fer és que si calen cent places ens hem d'acostar a les cent places perquè si no el conflicte serà entre blancs i negres o entre catalans que viuen en un carrer o en un altre, perquè no podem permetre que els treballadors competeixin per un estat de benestar minvat i això no pot ser de cap de les maneres, i és aquí on hem de col·locar de fons la crítica i hem de fer que el moviment veïnal, que el sindicalisme i que tota la part més progressista de la societat civil s'organitzi per defensar més polítiques socials, més inversió social i més relació i contacte entre diferents cultures per a què construïm entre tots si hi ha més polítiques socials uns millors barris, més integrats i on la gent de fora acaba portant més aspectes culturals que ens enriqueixen com a poble com els andalusos, els extremenys o els aragonesos que van fer l'Exposició Universal de Barcelona, que van venir aquí a fer de paletes i que es van quedar a viure. Al final són part de nosaltres mateixos i aquesta heterogeneïtat ens ha fet més rics com a poble, amb capacitat d'integrar i amb capacitat de buscar noves fornades: és veritat que les noves fornades amb gent que ve de fora tenen més complexitats perquè són gent que ve de més lluny , de l'Àfrica, de l'Àsia, i per tant llengües més difícils i cultures més llunyanes, però el que hem de fer és que l'esforç d'integració i d'inversió social sigui encara més fort que el que vam fer fa vint, trenta o quaranta anys. Si no fem això estem abocats a tenir greus problemes i, per tant, l'esquerra això ho ha de fer, i l'esquerra que no entén això és una esquerra que no mereix aquest nom; però, en segon lloc, hem de denunciar la dreta i el seu feixisme i ho hem de fer sense por, denunciant-los, portant-los als tribunals, lluitant contra ells al carrer i, per tant, quan estan repartint a un barri fulletons feixistes hem d'anar a actuar allà de forma directa quan estan fent aquestes accions, i no podem permetre que això es faci i que no passi absolutament res, perquè això acaba entrant a algunes cases, a algunes llars de gent treballadora i els converteix en gent molt perillosa, perquè sempre el feixisme porta violència. Per tant, nosaltres de forma pacífica, de forma democràtica, però de forma molt activa, molt participativa, hem de denunciar de fons aquest tipus de comportaments: comportaments de dirigents del Partit Popular o de dirigents feixistes que després en els seus negocis tenen gent sense contracte, vinguda de fora, i es forren a partir del negoci de pagar-los un sou de misèria; és absolutament hipòcrita la seva actitud. Gent com l'Esperanza Aguirre, que se l'ha agafat alguna vegada fent comentaris que té a casa seva una “chacha” peruana que per quatre duros li porta la seva llar, això és fastigós, denigrant. Per tant, el que hem de fer és no només criticar-ho sinó tenir una actitud antifeixista, antiracista i que és un tipus d'actitud molt concreta que no és contemplativa, que és activa perquè aquí ens hi juguem molt més, com un cartell del partit que vam editar fa anys que deia: “van començar sent quatre bojos” perquè a vegades algú creu que són dos esbojarrats, és la Plataforma per Catalunya, és el PP que té algun dirigent que es passa de la ratlla, però el feixisme va començar també amb actituds d'aquestes que van ser contemplades tímidament per la societat i que després, quan ja va ser massa tard, ens vam adonar que això va passar a violència extrema. El que hem de fer, per tant, és que això no pugui tornar a passar i ho hem de tallar de socarrel i hem de tenir una actitud molt més lluitadora, molt més de denúncia per a què això no pugui ni començar, i aquest és el tipus de resposta que hem de donar.

Què creus que aporten les tecnologies de la informació, televisió, internet a l'acció política actual?

Jo crec que són noves oportunitats. També, aquestes tecnologies han servit al capitalisme per a la seva fase de globalització i expansió, i això és una realitat: quan a la dècada dels 70 i dels 80 es fa tota la inversió en la informàtica, la robòtica i l'electrònica, això va fer que, d'alguna manera, el capitalisme globalitzat pogués existir i per tant el moviment de capitals avui dia és un moviment possible gràcies a les noves tecnologies. Té la seva part negativa, però com que aquest és un fet que és aquí per quedar-se, nosaltres li hem de donar el to: nosaltres, les organitzacions, de forma ràpida, les organitzacions d'esquerres hem d'utilitzar les xarxes com a capacitat d'organització i de mobilització alternativa a com les utilitza el propi sistema contra nosaltres. Per tant tots els sistemes, com els bloggers i les xarxes socials, són una oportunitat. No organitzar-les és renunciar, igual que fa uns anys renunciàvem a fer una octavilla o a tenir un diari i avui en dia el millor diari o la millor octavilla és tenir una pàgina al Facebook que la puguin visitar 100.000, 200.000 o 300.000 persones o fer servir el correu electrònic o fer servir altres tecnologies de la informació. És un tema on nosaltres hem de donar un salt qualitatiu, és un tema on els sectors tècnics i professionals ens han d'ajudar i, per tant, és un aspecte que s'ha d'organitzar perquè no arriba per si mateix i és un aspecte bàsic de la nostra formació com a força política d'esquerres: utilitzar aquestes tecnologies, igual que el partit als anys 60 feia cursos d'alfabetització en determinats barris obrers perquè sabíem que un treballador o que una treballadora que sabia llegir i escriure tenia molta més capacitat de convèncer a d’altres i d'actuar amb lideratge en el seu barri o la seva empresa. Avui dia, queda clar que si un treballador o una treballadora té un bloc, té un domini del facebook, del twitter i d'altres tecnologies pot arribar a molta més gent i per tant el seu missatge, la seva experiència i la seva militància la pot projectar i, per tant, avui dia és un element imprescindible i jo crec que és una forma de trencar i buscar cunyes en aquest sistema tan rodó que amb els seus grans mitjans de comunicació és capaç de situar una mena de boira sobre les nostres ments, i per trencar aquesta boira avui hi ha la premsa digital, el món dels blocs que realment donen una contrainformació, que la fan córrer i que aquesta contrainformació no apareix en les capçaleres dels grans diaris o dels grans telenotícies de les hores puntes de televisió. És una oportunitat i així ens l'hem de prendre.

Què diries a la gent per a convèncer-los que s'organitzin o s'afiliïn al Partit dels Comunistes?

Jo crec que el més important d'entendre és que el Partit no és una finalitat en si mateixa sinó que és un mitjà, i nosaltres si ens organitzem no és perquè ens ve de gust estar reunits, que també, o perquè ens volem divertir amb les nostres activitats, que també, sinó sobretot perquè tenim una política i la política la volem portar a terme. No tenim una política per a col·locar-la en una vitrina o per, de tant en tant, envoltar-la de banderes de forma nostàlgica. Tenim una política viva, tenim una política que és possible aplicar avui i demà més encara, perquè tenim una política que té una projecció de futur i que en definitiva vol canviar la societat. Aquesta política és una política que té determinats estadis, avui dia tenim una batalla política a Catalunya en la que la dreta vol guanyar de nou les institucions catalanes per fer els seus negocis i les seves corrupcions, i a Espanya no es vol una segona transició perquè el que es vol és una involució democràtica en la que en el món de la justícia o en altres mons el franquisme no renunciï a seguir governant. Com trenquem això? Es pot trencar de moltes maneres: militant a Comissions Obreres, militant a Izquierda Unida, militant en el moviment veïnal, militant en el món de la solidaritat, desenvolupant acitivitats culturals, en una revista, etc. Hi ha moltes maneres de fer-ho. D'alguna manera nosaltres intentem que totes aquestes formes de fer que són crítiques amb el sistema es coordinin, treballin en xarxa. L'enemic és comú i és el mateix: és un sistema que té amplis poders i que ens vol fer agenollar i ens vol sotmetre. El partit intenta ser la globalització d'aquestes lluites i tenir una visió global, tenir una visió que va més enllà del fet concret del dia a dia i tenir una perspectiva de canvi, i a més creure que això és possible, no ens resignem a què el sistema destrossi el planeta i les nostres vides, per això militem en un partit.
I militem en un partit d'una forma heterodoxa, d'una forma nova, d'una forma fresca, no com vam militar aquests mateixos partits fa 30, fa 40 o fa 150 anys, perquè això són experiències històriques de les quals hem après encerts i errors, i avui dia militem d'una forma diferent i aquesta forma diferent és una forma que s'adapta a les característiques de cada persona, als seus anhels i, a vegades, a les seves impossibilitats de tenir una militància excessiva per la família, perquè determinats elements d'aquest tipus són imprescindibles en la creació humana. Cadascú ha de trobar al partit el seu lloc i el seu moment, i aquest lloc i aquest moment existeix quasi de forma individual i aquest debat el fem de forma col·lectiva, cadascú troba el seu moment i al final participem tots i totes d'un projecte ampli, d'un projecte d'emancipació que d'alguna manera dóna sentit a la nostra vida i sobretot dóna sentit a les futures generacions als quals els volem deixar a través de la nostra lluita un món millor. El meu pare va lluitar a la guerra civil i va ajudar a què a través de la segona república arribés la democràcia a Espanya. Què li deixaré jo al meu fill? Doncs per això també milito al Partit: per deixar-li en aquesta nova generació una democràcia més plena, una experiència de participació més ampla i, sobretot, drets democràtics que en aquest moment estan en perill i que vull que no només existeixin avui sinó que persisteixin en el futur i, per tant, d'alguna manera, la militància al Partit també serveix per a això.

Etiquetes de comentaris: , , , , , , , , ,