Avís important

L’1 de novembre de 2014, el Partit dels i les Comunistes de Catalunya va acordar la seva dissolució com a partit polític i la cessió de tot el seu capital humà, polític i material a una nova organització unitària: Comunistes de Catalunya.

Com a conseqüència d'aquest fet, aquesta pàgina web ja no s'actualitza. Podeu seguir l'activitat dels i les comunistes a la pàgina web de Comunistes.cat.


Vivim una crisi de règim, un moment històric caracteritzat per la pèrdua de legitimitat de les institucions polítiques de la Transició. El rerefons és la gestió de la crisi del capitalisme financer i el seu règim d'acumulaci. És una gestió que implica posar fi a les conquestes de vàries generacions del moviment obrer i popular, posar fi a Europa a tota herència antifeixista i del pacte de classes de posguerra.

Aquesta crisi de règim pot acabar solucionant-se amb un recanvi lampedusià de les elits o  bé per una ruptura democràtica que doni solució a tres qüestions centrals mai resoltes: la democratització de l'estat oligàrquic, la fi del control monopolista de l'economia i l'autodeterminació dels pobles.

És sota aquesta llum que cal entendre la movilització sobiranista a Catalunya, com una voluntat de ruptura i de democràcia  en una etapa de crisi de règim. I un cop més,com ariet democratitzador, com a punta de llança d'una possibilitat de ruptura democràtica amb les oligarquies, també per als altres pobles d'Espanya i Europa.

És per això que recuperem en Joan Comorera i la caracterització que fa del catalanisme com a projecte popular en un context de crisi de règim. La reinvindicació de la República Catalana com a fita del poble de Catalunya, com a element democratitzador i com a projecte dels socialistes i  els comunistes.

Comorera també parla de la burgesia i la utilització que fa de la qüestió nacional pels seus propis interessos, de les reaccions populars histèriques i sense perspectiva històrica. En fi, un document d'època, però sense desperdici, que dóna molts elements.


Descarregueu el PDF: Realitat 5 en PDF

Etiquetes de comentaris: ,